streda 14. októbra 2015

Kristína Farkašová - Som mama

Už ste si asi všimli, že som mama. (Ak ste tento fakt ešte nepostrehli, môžete sa tak dočítať tu). A keďže som mama, musela som sa dostať ku knihe Som mama, ktorú napísala iná mama, resp. dvojmama Kristína Farkašová.

Kniha Som mama, ktorá po vydaní dosiahla prvú priečku predajnosti (minimálne na martinus.sk), upúta už na prvý pohľad. Obálka je skutočne zaujímavá. Nielen obálka, ale celé grafické spracovanie knihy je veľmi originálne. Detaily v knihe sú dotiahnuté do vizuálne výborného výsledku. Napr. stránky sú z kvalitného hrubého papiera, takže sa v knihe ľahko listuje; záložka, ktorá ku knihe neodmysliteľne patrí, je vtipná a originálna; a asi najväčším prekvapením boli tetovačky, ktoré sa nachádzajú uprostred knihy. Texty, z ktorých niektoré už autorka publikovala i na blogu, sú dotvorené peknými a vtipnými ilustráciami Borisa Farkaša. V knihe, samozrejme, nechýbajú ani Farkašovej obľúbené pruhy.



A teraz k autorkinmu štýlu. Kniha srší humorom, ktorého má autorka nadostač. Autorka podáva svoje zážitky, postrehy, starosti, radosti a iné záležitosti, ktoré zažíva ako mama dvojičiek, Ely a Matildy, ktoré milo nazýva knedľami. Z jej podania príbehu je cítiť pozitívny prístup k role matky, ktorú si autorka užíva už dva roky. Nadhľad a humor si zachováva i pri opise vecí, ktoré ju privádzajú do zúfalstva. Autorka sa neváhala vysmievať i sama so seba. Neváhala však ani vtipne skritizovať matky, radodajky, ako ich autorka nazýva (pre pochopenie, radodajky sú matky, ktoré dávajú rady). Môžem povedať, že po prečítaní tejto knihy, sa i ja ako čitateľka cítim lepšie naladená a pozitívnejšia.

Kniha je príjemným oddychovým čítaním pre všetky mamy, resp. ženy. Ale nielen ženy. Myslím si, že knihu si môže pokojne prečítať i muž, či už otec, alebo nie. Farkašovej humorný štýl totiž pobaví každého. Autorka síce svoje dielo označila ako antikoncepčnú literatúru, ale svojím nadhľadom, ktorý si zachováva pri vykonávaní svojich povinností ako mamy, asi žiadnu ženu neovplyvní pri tvorbe svojich potomkov. Kniha osloví čitateľov i hovorovým štýlom. Autorka sa dokonca nevzdáva ani bohemizmov (napr. kojiť, šuplík a i.), ktoré si (ako píše v závere) vybojovala i u jazykovej redaktorky tejto zaujímavej knihy. Knihu hodnotím pozitívne.

Do prečítania!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára