piatok 29. januára 2016

Samuel Bjork - Cestujem sama

Na mojom vianočnom wishliste ste si mohli všimnúť knihu Cestujem sama (Det henger en engel alene i skogen) od nórskeho autora Samuela Bjorka (pseudonym). Pod stromčekom som si knižku našla a som rada, že sa tam objavila. Ďakujem za úžasný literárny zážitok.
Na obálke slovenského prekladu je napísané, že ide o brilantný nórsky triler. Neostáva mi nič iné, len súhlasiť. Kniha je pomerne hrubá - má 470 strán - ale je tak skvelo a dynamicky napísaná, že ani neviete ako a ste na poslednej strane. Autor nenecháva priestor, aby ste sa pri čítaní nudili. Nájdeme nielen akcie hrdinov, ale i ponory do psychiky postáv - najmä vyšetrovateľky Mie Krugerovej, ktorá sa len ťažko vyrovnáva so smrťou svojej sestry. 

Vyšetrovateľ Holger Munch so svojim tímom pátrajú po páchateľovi, ktorý zabíja šesťročné dievčatká, ktoré našli obesené, oblečené do šiat pre bábiky a s tabuľkou na krku s nápisom Cestujem sama. Naozaj originálny námet. Páchateľ sa s vyšetrovateľmi i patrične zahráva. Rozuzlenie príbehu bolo skutočne nečakané a o to viac vynikajúce. O postavy som sa bála, vďaka kratším kapitolám a striedajúcim sa postavám vo mne príbeh vyvolal patričné napätie, ktoré od takejto knihy očakávate. V knihe je síce veľké množstvo postáv, ale nestrácala som sa. V knihe je niekoľko nečakaných zvratov, ktoré udržiavajú dynamiku deja. Kniha Cestujem sama je skutočne logicky usporiadaná a nenechá vás prestať čítať. 

Nemôžem nič, len konštatovať, že Bjorkovi sa podaril skutočne zaujímavý kúsok s prepracovanými detailami, s dobrou psychologickou rovinou postáv a i. 
Knihu vrelo odporúčam a dúfam, že sa od tohto autora dočkám ďalšej skvelej knihy. 






Do prečítania!

sobota 23. januára 2016

Nech sneží

Názor na knihu Nech sneží by som vedela zhrnúť do jedného slova: sklamanie. 
Ale všetko pekne po poriadku. Knihu som si vybrala kvôli jednému jej autorovi, a tým je John Green. Na knihe sa autorsky podieľali aj ďalšie dve autorky: Maureen Johnsonová a Lauren Myraclová. S autorkami som ešte skúsenosť nemala, ale ako som vyššie uviedla, kúpa knihy bola motivovaná Johnom Greenom. Paradoxne jeho príbeh bol najmenej zaujímavý a ... . Kniha pozostáva z troch ľúbostných príbehov. 
Knihu vydalo vydavateľstvo Ikar v edícii Yoli. Jazykovú úpravu knihy považujem za nedostatočnú.
Niektoré časti a opakujúce sa chyby ma veľmi znervózňovali. Keďže ide o knihu patriacu do young adult literatúry, myslím si, že jazyková stránka diela by mala byť prvoradá. 
Po príbehovej stránke som bola sklamaná a rozčarovaná tiež. Jednotlivé príbehy majú spoločný základ - Štedrý deň, snehová búrka a ľúbostné vianočné zázraky. 

Prvý príbeh napísala Maureen Johnsonová - Jubilein expres. Hlavnou hrdinkou, je slečna menom Jubilee, ktorá na Štedrý večer uviazne vo vlaku kvôli snehovej búrke. Následne stretáva jedného chalana a vianoce strávi u nich. Zvyšok si môžete domyslieť, tak ako aj ja. Príbeh je veľmi predvídateľný, v podstate vo všetkých troch prípadoch. Ale to už nie je také podstatné. 

Druhý príbeh patril Johnovi Greenovi. Dúfala som, že trochu zdvihne úroveň, ale sklamanie bolo ešte väčšie. Jeho príbeh s názvom Roztlieskavačský vianočný zázrak ma veľmi neohúril. Nemám k nemu asi ani čo napísať. Postavy bez hlbšej psychologickej motivácie, veľmi priehľadné konanie postáv a i. 
 
Tretí príbeh bol o trošku lepší, ale postavy v príbehu Svätý patrón prasiat, ktorého autorkou je Laureen Myraclová, ma privádzali do šialenstva. Pointa príbehu bola však asi najlepšia (v porovnaní s ostatnými).  

Mám rada young adult literatúru, niektoré si zaslúžia miesto i v literatúre pre dospelých, ale v tomto prípade mi spracovanie nevyhovuje. Dlho mi trvalo, kým som knihu dočítala. Nepomohlo ani povianočné obdobie. Nakoniec som sa donútila knihu dočítať a dúfam, že kniha, ktorú idem po tejto čítať, zdvihne moje čitateľské uspokojenie na vyššiu úroveň. Aby som však napísala aj niečo pozitívne, obálka s vločkami sa mi celkom páči. 

Čítali ste aj vy knihu, ktorá Vás čitateľsky neuspokojila?

Do prečítania!

streda 6. januára 2016

Zajko, ktorý chce zaspať

Dnešná recenzia bude o knihe trošku z iného súdka, ako ste mohli doposiaľ u mňa čítať, ale chcela by som sa s vami podeliť o moje postrehy a skúsenosti s knihou Zajko, ktorý chce zaspať od autora menom Carl-Johan Forssén Ehrlin.
Ide o rozprávkovú uspávanku, ktorá má deťom pomôcť zaspať. Kúpila som ju ešte na začiatku decembra, pretože uspať moje dieťa je dosť obtiažne. 
Kniha využíva psychologické postupy, ktoré majú zaručiť, že vaše dieťa zaspí rýchlejšie. Kniha obsahuje pokyny pre čitateľa, v ktorých opisuje ako jednotlivé časti čítať. V knihe sú totiž niektoré miesta hrubo vyznačené - tie treba čítať s dôrazom, iné sú zas kurzívou - tie treba naopak čítať pokojne a pomaly. Myslím si, že kniha je zaujímavo koncipovaná a použité techniky môžu fungovať. Žiaľ, u môjho dieťaťa to fungovalo len prvýkrát. Keď som mu to čítala prvýkrát, zaspal ani nie v polovici knihy (ide o 30 stranovú knihu). Druhýkrát však nezaspal ani po prečítaní celej knihy a na druhý deň už chodil po dome a hovoril si jednotlivé pasáže knihy. Moje dieťa sa ju v podstate naučilo naspamäť a kniha prestala fungovať. Síce si ju pred spaním vyžaduje, nezaspí rýchlejšie a ešte dlho po prečítaní nezaspáva. Knihu by som však nezatracovala, pretože mňa napríklad uspáva. Áno, čítate správne. Počas čítania príbehu sú v knihe inštrukcie, aby ste si zívli. A ako tak zívam, väčšinou už zívam aj na miestach, kde to nie je určené. Mám teda sama čo robiť, aby som to dočítala celé a po dočítaní mám chuť spať ja. Škoda však je, že cieľom je uspať dieťa.
Možno keď knihu budem synovi čítať po dlhšom období, keď bude trochu starší, tak kniha začne fungovať. Každopádne si myslím, že kniha stojí za vyskúšanie, pretože každé dieťa je iné a moje dieťa môže byť len výnimka potvrdzujúca pravidlo. 

Má aj Vaše dieťa problém zaspať? Ako ho uspávate Vy?

Do prečítania!